понеділок, 27 серпня 2018 р.

Хранителька енергії поколінь

Запоріжці мають бути найщасливішими людьми у світі, сповненими енергії та сил робити світ кращим. Адже в нас є Хортиця — острів надзвичайної сили, яка накопичувалась та примножувалась тисячоліттями. Лише година, проведена на цьому острові, допоможе вирівняти енергетичний баланс організму, покращить настрій та поверне віру у свої сипи. Спробуйте! А ми разом із волхвом Світовитом Пашником розкажемо про місця, де концентрація сили найбільша.

Сила краси
«Місця сили у моєму розумінні, — це місця, наділені Божою силою. Коли ви приходите в таке місце, ви маєте відчути величний простір. Ми є частиною Всесвіту й повинні знайти своє місце в ньому. Коли людина виходить на це місце, вона бачить красу, певні особливості, які її приваблюють і надихають, дають силу творити. Після відвідування таких місць будь-яка робота йде з натхненням, людина розуміє, шо вона допомагає творити світ. – стверджує Світовит Пашник.

Погодьтесь, у яке б місце на Хортиці ви не прийшли, усюди вас оточуватиме надзвичайно мальовнича природа. Острів омивають води Старого та Нового Дніпра. Русло Старого Дніпра розташоване на розломі тектонічних плит, що саме по собі є місцем надзвичайної енергетики. «Острів Хортиця. - розповідає волхв, - уявлявся нашим предкам у вигляді величезного човна, який перевозить померлих до Раю На острові багато могил - як звичайних поховань, так і курганів Хортиця-човен допомагає і живим: він є засобом подолання життєвих перепон».

Енергія води та каменю
Хортиця береже в собі енергію поколінь: на ній в декілька десятків місць сили. Зверніть увагу на те, шо не всі місця однаково впливають на всіх людей: хтось може відчути приплив сил на святилищах та скелях, комусь може стати погано. Усе індивідуально.
Дуже позитивною вважається територія Туристичного пляжу, розташованого між профілакторієм Запоріжсталі та балкою Генералкою. Він оточений скелями з одного боку й водами Старого Дніпра - з іншого.
Це універсальне енергетичне місце, яке принесе користь усім, великою силою також наділений скельний масив Верхня Голова, що знаходиться на північному боці острова, ліворуч від аркового мосту. Причин для цього дві: по-перше, ущелина Січові Ворота. За легендою, потрапити на Січ можна було тільки крізь них. Для ворога тут облаштовували пастку, а для чоловіків, які приходили на Січ, проводили низку випробувань перед прийняттям у козаки.
Друга причина - у скелі є печера Змієва, де за легендою, зародилися скіфи. Давньогрецький учений Геродот писав, що під час мандрів Геракл побачив у цій печері істоту, яка була наполовину дівою, наполовину - змією. У них народилося троє синів, і молодшого звали Скіф. Він виявився найсильнішим і найвправнішим, тому зміг подолати різні перешкоди й заснувати сильне плем'я.
На скелі стоїть божий образ, адже здавна місця сили намагались позначити: поставити статую, прикрасити, побудувати щось корисне. Також там зводили різноманітні святилища.



Сила поколінь
Найбільша кам’яна культова споруда на острові - святилище-обсерваторія. Його використовували з кінця III тис. до н.е. і до початку І тис до н.е. Основним його призначенням, на думку істориків, - було проведення обряде, пов'язаних з культом родючості, весільними обрядами й астральними культами. Воно складається з двох кіл - жіночого й чоловічого, сполучених алеєю - «калиновим мостом», що поєднує потойбіччя та цей світ. Святилище-обсерваторія розташоване між балками Совутиною та Великою Молоднягою на висоті 31 метр і позначене табличкою. Дістатися туди можна від Історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" доріжкою.

Споруда й нині використовується для проведення обрядів. На її силу розраховують люди, які хочуть зачати дитину, закріпити свій шлюб, налагодити стосунки всередині родини. На святих місцях слід дотримуватись простих правил. Перш ніж «входити а коло, доторкніться до каменю на вході та привітайтеся. Будьте чемними з духами й Богами, які стережуть святилище. Не слід ходити по камінню, залишати сміття, розпивати алкоголь. Можна залишити жертву Богам: покласти щось їстівне, але таке, яке не гнитиме й не завдаватиме шкоди навколишній природі. Можна поділитися ягодами або печивом. «Жертвування означає, що ви розділяєте свою їжу з Богами та Всесвітом. Можна запалити багаття в закритій ємності й дати їжу вогню. Уважається, що разом із димом вона потрапить до предків, - розповідає Світовит Пашник. Коли ви отримали свій заряд енергії, виходячи, не забудьте попрощатися з духами й подякувати їм.

Велике та мале яйця
Неподалік святилища-обсерваторії розташовані два культових об'єкти, які фермою нагадують яйця. Цей образ пов'язують із зародженням життя, він є сакральним. Історики встановили, шо вони були закладені в епоху бронзи й датуються II тис. до н.е. Усередині кам'яних споруд розташовані «жовтки», у яких були ями для вівтаря. Можливо, наші предки навіть обмазували «яйця» глиною та розписували їх, роблячи своєрідні писанки. Сучасники встановили поруч із місцями культу дерев'яні фігури. Наприклад, біля святилища Мале яйце стоїть образ Богині Макоші, покровительки прядіння та ткацтва, матерів і незаміжніх дівчат.

«Вона плете нитку життя. Якщо людина хворіє або проблеми зі здоров’ям має дитина чи інші члени родини, приходять до Макоші та просять, щоб нитка не обірвалася», - розказує Світовит. Люди прикрашають Макошу хустками, стрічками та різними аксесуарами, передаючи Богині найкращі побажання. На деревах навколо місць сили можна пов'язати стрічку. Зав'язуючи вузлик, не забудьте загадати бажання. Важливо, щоб це бажання було позитивним та корисним. І пам'ятайте, що на Хортицю слід приходити з миром та добром у серці. Тоді вона поділиться з вами своєю силою.

Олександра Розиган

Немає коментарів:

Дописати коментар