пʼятницю, 3 серпня 2018 р.

Вітер мак розвіяв - Маковія!

Свято Макового Спасу відзначили в селі Гнаровське Вільнянського району Запорізької області. Організувала свято громадська організація "Одна Родина", керівники Олексій та Юлія Макаренки. До села завітали гості з Руського Православного Кола волхв Світовит Пашник та берегиня Ясна Яковенко. Вони розповіли молодим учасникам про свято та його символи, потім провели обрядодійство біля ставка з хороводами.

1-й Спас ще називають Спасом на воді, бо в дуже дані часи при сонячно-місячному календарі кожен місяць починався з молодика-човна, якого зустрічали на лугу біля берега водойми, освячували воду. Тому перед обрядом учасникам нагадали, як робляться паперові човники, і кожен охочий пустив човника на воду, загадавши бажання. Вважається, що Сонячний Бог на молодику-човні 1 липня відправився у плавання, а на початку наступного місяця його зустрічають. В цей час визріває мак, і його насіння розвіюють на життя вічне, споживають пиріжки з маком та медом, поминаючи предків. Також учасники свята виготовили собі "маковійську квітку". При виготовленні букетику кожен промовляв замовляння на щасливу долю.

Народні звичаї єднають наш народ, створюють свою самобутність. Якщо ви бажаєте провести свято у своєму колективі, запрошуйте до себе духовних провідників РПК.












Немає коментарів:

Дописати коментар