понеділок, 25 червня 2018 р.

Купальська ніч на Хортиці

День літнього сонцевороту – це прощання с пануванням весняного Бога Сонця Ярила і водночас зустріч з літнім проявом сонячного божества Купала. Прийшов час найдовших днів, коли сонце знаходиться в найвищій точці небесного купола і проявляє всю повноту своєї Слави, свого Сяйва та Сили, тому ім’я йому Купало.

Це час єдності і цілосності протилежностей – чоловічого і жіночого та прояву цієї повноцінності у світі, яке ми бачимо навкруги – Природа і квітне і плодоносить одночасно, бо найкраща половина Бога Купала, то його жінка, Богиня земної плодючості і розквіту, щедрот і багатств природи, краси та кохання, Марена, володарка ріки, втілення водної стихії.

Тож свято це є наша подяка Сонцю і Воді, Небу і Землі, Природі і Роду за багатства, якими вони нас так щедро обдаровують.

Сьогодні найкоротша ніч, але найважливіша – Ніч Вогнища, Ніч Любові, Чудес – єдина, коли розквітає папороть, а Купало зустрічає свою Марену, щоб одружитися і самі Боги спускаються до нас, щоб разом з людьми водити хороводи на весіллі Купала й Марени. Саме тому, як тільки свято розпочалося простір заполонила магія цієї святкової миті, об’єднавши нас усіх між собою, миром в коло Роду. І відчувалося, що боги і духи стихій, яких ми закликали прийти на свято та благословити його своєю присутністю, відповіли на заклик і освятили своїм сяйвом наш священний обряд та наповнили радістю наші серця.

Почалося справжнє весілля і веселощам не було межі. Приємно було дивитися на молодих та вродливих хлопців та дівчат, які грали і щиро насолоджувались тією грою – сватанням з викупом, потім вінчанням. А потім усі дружно Дерево Купальське прикрашали та біля нього хороводи водили і пісні співали, ті самі пісні співали, що і наші предки віки тому, бо Дух Роду живе вічно, перевтілюючись в нащадках. Музика грала, пісня звучала, дівчина співала, голос у дівчини тої такий чарівний, як вода в річці наче сам тік та весь простір собою заполонив і до кожного серця дістався. Така багата талантами молодь на запорізькій землі зростає.

А потім ушановували Воду молитвами та квітами. Вінки на воду пускали дівчата, а хлопці за ними пірнали, як Сонце, що купалося у Світових Водах. Хто вінок піймав парою став та через вогонь стрибав. Тепер, за стародавнім повір’ям на осінь зіграють весілля. Водою очищалися, щоб тілами і душами чистими бути, щоб в мирі та злагоді жити, здоровими й багатими бути! Через вінок купальський проходили та благословення отримували.

Закликав Волхв Матір Славу і прилетіла вона в образі Зорі з Зоряницями і принесли вони на крилах своїх Вогонь Священний – Дар Божий та передали той дар козакам пригожим і запалили вони Вогнище Купальське та поклали пожертву трави цілющі та квіти пахучі, хліб святковий та нектар ягідний, як символи єднання тілом і кров’ю, розумом та долею з Богами, бо ми є один Рід.

І палало Вогнище красно та сяйвом своїм діставало небес, а на землі навкруг нього знов коло зібралось і хоровод закрутився. Свято продовжили виступи гуртів.

А коли ярий вогонь став лагідним пари над ним понеслися. Через вогонь стрибали і над тим полум’ям священним очищалися і освящалися, а коли настрибалися пішли до води свічки пускати, предків загадувати, пам’ять про них подякою сердечною ушановувати і від того дійства засяяла ріка, понесла ті вогні, як символ життя вічного.

Приємно було від визнання того, що наступне покоління обдароване і талановите, що відчувається в молодих серцях жага до знань та досягнень, прагнення бути єдиним родом та звеличувати його силу ділами славними та вчинками героїчними.

Зорелада

Свято підготували та виступали:
Руське Православне Коло
Національний Корпус Запоріжжя
Музичний гурт "БШ" та Дарена
Група Fury Spirits (Фьюрі Спірітс)
Дитячо-юнацький спортивний осередок "Спас-Яр"
Клуб історичного фехтування "Стезя"
Клуб "Братство Сталі Запоріжжя"
















 

















Світлини та видиво Ігорь Лавров, Наталя Ігнатова,
Національний корпус Запоріжжя, Спас-Яр.




Немає коментарів:

Дописати коментар