понеділок, 27 червня 2016 р.

Гори, гори, Вогню... В селі Гнаровське відсвяткували Купало

В Мальовничому селі Гнаровське Вільнянського району Запорізької області цілий день ішла підготовка до свята. Сам голова сільської ради Олександр Доновський разом з Владиславом Вересом та своїми помічниками клопочуться на майданчику. Олексій та Юлія Макаренки зарання розучили з місцевими дітьми купальські пісні і підготували дію свята. Волонтерський загін на чолі родини Морозів та їхніх друзів готує куліш і вареники. З кількох сіл та Запоріжжя з'їжджаються учасники свята.
Народними піснями розпочалося Купало: Любов Камінська, троїсті музики "Одна Родина" та багато інших виконавців прикрасили свято. Волхв РПК Світовит Пашник розпочав обрядодійство розповіддю про свято Купала. За звичаєм гурти хлопців і дівчат змагалися між собою у жартах, танцях і піснях, які передували шлюбу образів Купали і Марени. Ляльки майстерно були виготовлені духовними провідниками Ясною Яковенко та Яриною Яніною, які навчали молодь управлятися із зеленню і одягом, а також водити хороводи.
 
Жрець Божевой Літвінов відбивав ритми обрядового дійства. Навколо Купайлиці закружляли хороводи, а потім плавно перейшли до ставка, щоб омитися у Воді, як і Сонце, що сідало за небосхилом. А ось тих, хто не пішов купатися чекала велика несподіванка. Помічники водяника затанцювали танок і зненацька почали обливати присутніх водою. Голова сільради пан Доновський прямо з відра щиро благословляв присутніх з Купалою.
 
Велике вогняне колесо скотилося з пагорба у воду. Вогняні смолоскипи запалили величезне Купальське вогнище, навколо якого утворився хоровод. З благословінням і співом державного славня поєдналися люди у єдиний рід. Стрибками через вогнище громада очищала свої душі і тіла. Пройшовши крізь вогонь і воду, ми здолаємо всі перешкоди на нашому шляху, бо ми є діти наших Богів і їхні помічники на рідній Землі.
 
Танці, пісні і змагання на весь вечір звеселили людей. Свято запам'ятається на довго!


Немає коментарів:

Дописати коментар