неділю, 10 липня 2016 р.

На Хортиці реконструювали стародавнє святилище

На острові Хортиця недалеко від профілакторію заводу "Запоріжсталь" археологи реконструювали стародавнє святилище, знайдене в ході розкопок в 2013 році. Культова споруда, що датується епохою бронзи, являє собою два кола з каменів, при цьому одне з кілець знаходиться всередині іншого. На краю конструкції стоїть висока гранітна стела - менгір.

Під час розкопок тут також було знайдено скіфське поховання. Ще однією особливістю стародавнього культового комплексу стала незвичайна знахідка - тут був виявлений мінерал реальгар, не характерний для нашого регіону. У давнину скіф'янки використовували його в якості рум'ян.


Так само, як і у святилища-обсерваторії, яке на сьогодні є найбільшим серед реконструйованих на Хортиці, знайдена конструкція зорієнтована за сторонами світу. Завдяки проведеній роботі археологи відновили святилище в тому вигляді, в якому воно було знайдено, і перенесено на поверхню, щоб всі бажаючі могли побачити унікальну знахідку, і в буквальному сенсі доторкнутися до старовини.




Дивіться статтю про розкопки

Немає коментарів:

Дописати коментар