четвер, 26 грудня 2019 р.

Святий вечір в оселі берегині Ясни

Берегиня Руського Православного Кола Яна (Ясна) Яковенко 24 грудня приймала гостей у своїй оселі на Святий вечір, щоб зустріти народження Нового Сонця Коляду. Поки господині поралися на кухні, готуючи смачні страви до святкового столу, інша частина громади почала плести Дідуха з житніх снопів. Поспішали вчасно сісти до столу і розпочати урочисте обрядодійство. Збирали Дідуха вже всі разом під вправним керівництвом берегині Ясни.

Ось вже стіл накритий, а Дідух зайняв своє почесне місце на бабі-соломі. Богославлення на ушанування Божича-Коляди розпочав волхв Світовит Пашник, а продовжили берегиня Ясна, жриця Ярина та обрядодія Мароша. Закликали Богів та Предків до столу, а разом із тим просила Мороза не поморозити живності та збіжжя. За звичаєм першої стравою була кутя з пшеничних зерен, далі всі куштували пісні страви. Звичайно, що й колядку за столом заспівали і прославили Сонце наше ясне, а також родину, що прийняла громаду до своєї оселі.

Коляда нове сонячне коло починає, і ми маємо велике сподівання, що будемо мати життя наше на краще з Божою допомогою. Ми разом зі своїми Богами творимо один Рід. Слава Роду нашому!











Видиво






Немає коментарів:

Дописати коментар