неділю, 18 серпня 2019 р.

Загибель степових пірамід

У древніх народів могили предків і місця, де такі поховання розміщувалися, вважалися священними... Так було відвічно і так має бути довічно.

Звісно, і у древні часи знаходилися руйнівники та мародери, які знищували поховання з метою збагачення. Не оминула ця біда і наш час.
Найпершими і найактивнішими нищителями степових святинь виявилися аграрії (за винятком незначного числа тих, хто переймається долею історико-культурної спадщини), а за ними і мародери скарбошукачі. Гонитва за заробітком та вигодою штовхає аграріїв на свідоме розорювання і засіювання курганних насипів, що з року в рік спричиняє знищення пам'ятки: руйнування конструктивних елементів поховань, знищення матеріальних цінностей. Допомагають руйнуванню і мародери гробокопачі, які знищують древні поховання сподіваючись знайти там коштовності.

Сьогодні було здійснено огляд декількох курганів поблизу с.Верхня Хортиця (47.863620, 34.986081). Біда!!! На полі, де за картографічними даними повинно бути не менше семи-восьми курганів залишилося аж три(!). Кам'яні кладки та кріпіди інших курганів розсунуто плугами по всьому полю, а на ще збережених видно ознаки діяльності мародерів. Відсутність у соціуму елементарної культури, свідомого мислення, правильного і правдивого чину спричиняють нівелювання духовних і душевних цінностей, які є складовими і рушійними елементами цивілізаційного процесу людського суспільства. Народ який знищує коріння свого родового дерева приречений на виродження.

Не руйнуймо свою древність!
На фото зникаючі пам'ятки. Хто здатен бачити - бачить.
P.S. Поруч з курганом, на ріллі, було знайдено уламок давньої кераміки. Це може говорити про те, що плуг досяг поховання...



Микола Свидрань
Світлини автора

Немає коментарів:

Дописати коментар